Doctorow, E.L: Homer ja Langley

Doctorowin kirjojen suhteen on aina lupa odottaa jotakin suurenmoista. Vesilaitos on yksi 1900-luvun parhaimpia fiktiivisiä kirjoja ja sen mystinen "ikuisen elämän" tunnelma kuin suoraan Edgar Allan Poen kirjoittama.  Edellinen suomennos Marssi oli hieno kuvaus William Shermanin joukoista koukkaamassa Yhdysvaltain sisällissodan ratkaisuhetkillä Atlantan kautta itärannikolle ja pohjoiseen kohti ratkaisevia taisteluja. Varhaisemmatkin Doctorowin kirjat (mm. Ragtime, Gangsterin oppipoika) ovat palkittuja ja lukukokemuksina täydellisyyttä hipovia.

Ehkäpä juuri suurten ennakko-odotusten takia hieman petyin uusimpaan kirjaan Homer ja Langley. Kuten Marssikin Homer ja Langley sekoittaa fiktiota ja faktaa. 1900-luvun alkupuoliskolla oikeastikin eläneet Homer ja Langley Collyer ovat olleet lähtökohta Doctorowin uusimpaan. Veljekset tulivat vanhempiensa hylkäämiksi mutta asustivat kahdestaan kuolemaansa asti suvun talossa New Yorkin Viidennellä Avenuella keskuspuiston kupeessa. Omalaatuiset veljekset keräilivät talonsa täyteen kaikenlaista tavaraa ja herättivät ympäristön mielenkiinnon. Ajan kuluessa he vetäytyivät taloonsa yhä enemmän erakoituen ja lopulta kuollen suuren roinamääränsä keskelle.

Doctorow ottaa oikeista veljeksistä kirjailijan vapauksia "venyttämällä" heidän olemassaoloaan aina 1970-luvulle. Näin veljekset kokevat mm. Yhdysvaltain hippiajan ja Vietnamin sodan. Kirjan punainen lanka on jollakin lailla liikaakin sidottu 1900-luvun suuriin tapahtumiin Yhdysvalloissa. Veljeksistä Langley käy ensimmäisessä maailmansodassa ja vammautuu siellä. Hänen omalaatuinen keksijän, lehtimiehen ja keräilijän uransa saa alkusysäyksen. Enemmänkin olisi sodan vaikutuksista voinut saada aikaan. Hyvin pian hypätään New Yorkin gangsteriaikaan, suureen lamaan, Pearl Harboriin, kommunistivainoihin, korruptoituneeseen virkavaltaan jne.

Doctorowin oivallus on kirjoittaa veljeksistä hyvinkin ajan tasalla olevina ihmisinä. Vaikkakin he ajan oloon erakoituvat eivätkä päivisin ulkona käy, ovat he silti (suurimmaksi osaksi Langleyn sairaalloisen sanomalehtikeräysvimman johdosta) erittäin hyvin yhteikunnasta perillä. Samalla he tahtomattaan sotkeutuvat ajan muoti-ilmiöihin esim. tutustuessaan gangteripomo Vincentiin ja hippiseurueeseen. Erakkoveljeksille ei tuota vaikeuksia selvitä yllätysvieraistaan.

Jotakin jää kuitenkin puuttumaan. Ohueeseen kirjaan on ympätty kaikki merkittävät 1900-luvun tapahtumat Yhdysvaltain historiassa ja niitä peilataan veljesten kautta. Jostakin syystä Kennedyjen ja Martin Luther Kingin murhat ohitetaan vain maininnalla. Historian läpikäymisen lisäksi veljesten tavarankeräily toimii eräänlaisena materialismin irvikuvana. T-Ford asunnon alakerrassa eräänlaisena sähkögeneraattorin kokeiluna sekä Langleyn kirjoittama "alati ajantasalla oleva sanomalehti" ovat huipennuksia veljesten megalomaanisiin suunnitelmiin.

Vaikka kirjasta jäi hieman pinnallinen maku (ehkä tämä nyt johtuu vain niistä suurista ennakko-odotuksista) niin Doctorow päättää kirjan kauniin vaikuttavasti oikeiden veljesten kohtalon mukaisesti. Toivotaan että näillä näkymin ensi vuonna ilmestyvä Adam's Brain vakiinnuttaa taas Doctorowin paikan proosan ykkösketjussa.

Kommentit

Mai Laakso sanoi…
Kirja vaikutti ainakin minut. Itse tykkäsin historiallisista faktatiedoista tarinan sisällä.